Home Despre noi Fotografii Parteneri Tarife Contact

Newsletter

Primiti ultimele stiri si promotii automat prin email.

Opinii

Parerea pacientilor nostrii conteaza

Detalii

Parodontologie

Tratamentul bolii parodontale

Boala Parodontala - Parodontoza

Desi frecventa bolii parodontale este destul de ridicata in randul populatiei (in final rezultand pierderea dintilor), aceasta afectiune este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor.

Boala parodontala reprezinta o infectie cronica bacteriana care afecteaza structurile din jurul dintelui (unul sau mai multi dinti) - gingia si osul in care este fixat dintele.
Cauza principala (la care se adauga predispozitie genetica, factori favorizanti : fumatul, stresul, boli imune, diabet) este reprezentata de igiena orala necorespunzatoare care favorizeaza depunerea placii bacteriene pe suprafata dintelui, conducand ulterior la gingivita (forma incipienta de afectare a tesutul de sustinere al dintelui - parodontiului marginal) - gingia de aspect edematiat ("se umfla"), rosu aprins, sangerand la cele mai mici traumatisme(ex.: spalarea pe dinti). Gingivita (forma incipienta de parodontoza) este reversibila cu tratament stomatologic si o igiena orala corespunzatoare.

Fara tratament corespunzator evolutia este spre extensia procesului inflamator spre structurile de fixare ale dintelui cu aparitia retractiei gingivale, separarea gingiei de dinte, formand pungile parodontale (Parodontita acuta) - spatii intre dinte si os. Progresia bolii duce la adancirea pungilor parodontale cu distrugerea osului si tesuturilor parodontale (Parodontita cronica), cu aparitia mobilitatii dintilor, chiar in absenta durerii - finalul fiind reprezentat de pierderea dintilor.

Datorita faptului ca aparitia bolii poate fi si la varste tinere, dinti sanatosi neinsemnand absenta cariilor, prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate fiind obligatorie (uneori afectarea parodontala poate fi depistata doar de catre medicul stomatolog).

In fazele initiale ale bolii, cu tratament corespunzator, pacientul are sansa de a-si pastra pe arcada dintii naturali.
Prezentarea tardiva insa a pacientului pentru diagnostic si tratament, "furat" de mirajul absentei cariilor = "dinti sanatosi", lasa ca solutii de reabilitare inserarea de implanturi dentare sau protezarea mobila.

Tratamentul bolii parodontale

In functie de stadiul bolii exista diferite tipuri de tratament - proceduri non-chirurgicale si chirurgicale, care urmaresc inlaturarea cauzei principale in producerea bolii, reprezentata de placa bacteriana, prin detartraj, periaj profesional, chiuretajul tesutului de granulatie supra si sub gingival (in pungile parodontale), tratamentul local si general cu antibiotice si antiinflamatorii, aditie de tesuturi moi (readucerea gingiei la nivelul initial prin tehnici speciale) si biomateriale de ultima generatie pentru a ajuta refacerea tesuturilor osoase .

In cadrul Centrului Medical Dental Estetica procedurile de efectueaza FARA DURERE, cu minim trauma pentru pacient.

Parodontoza nu poate fi vindecata, manoperele efectuate avand rolul de a opri progresia boli.

Reusita pe termen lung a tratamentului bolii parodontale este legata strans de cooperarea pacientului care trebuie sa mentina o igiena orala corespunzatoare, sa se prezinte la controale si profilaxie periodica profesionala (la fiecare 2-4 luni sedinta de igienizare - detartaj, periaj, tratament local).

In stadiile avansate cand s-au pierdut unul sau mai multi dinti in urma bolii parodontale, se poate opta ca tratament implantul dentar (inlocuirea radacinii dintelui pierdut cu un surub de titan) sau protezare.

Beneficile implantului dentar - pentru cazurile selectionate: (link-implant)

  • substitutia unuia sau mai multor dinti (fara a afecta integritatea dintilor vecini )
  • realizeaza suportul unei lucrari fixe (evitand dezavantajul unei lucrari mobile)
  • aspect estetic (identice cu un dinte natural)